Zestawienie znalezisk ze stanowisk archeologicznych na podstawie danych z literatury archeobotanicznej i badań własnych Autorki. Stara się ona prześledzić rozwój zbiorowisk chwastów polnych w pradziejach i wczesnym średniowieczu na terenie ziem polskich. Praca zawiera obszerny katalog. Dostępny jest dodruk książki w miękkiej oprawie.
Dodruk 2022 w miękkiej oprawie. Zestawienie znalezisk ze stanowisk archeologicznych na podstawie danych z literatury archeobotanicznej i badań własnych Autorki. Stara się ona prześledzić rozwój zbiorowisk chwastów polnych w pradziejach i wczesnym średniowieczu na terenie ziem polskich. Praca zawiera obszerny katalog.
Książka to praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele innych. Gdzie szukać? Jak rozpoznać? Które części rośliny są jadalne? W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi,…
Czytając książkę dowiesz się: Gdzie zbierać zioła? Jakie są właściwości kosmetyczne poszczególnych ziół? Jaka jest historia opisanych w książce ziół? Autorka podaje sposoby na samodzielne wykonanie w domu naturalnych kosmetyków. Recepturom towarzyszą zdjęcia przedstawiające konkretne wytwory. Dzięki poradnikowi każdy będzie mógł wprowadzić w swoje życie zdrowe nawyki.
„Zdrowi z natury. Lecznicza moc ziół i kuchni roślinnej” to bogato ilustrowane kompendium zawierające informacje o tym, jak odpowiedni sposób odżywiania i lecznicza siła ziół wpływają na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Książka zawiera opisy 40 ziół wraz z przykładami ich zastosowania zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce.
Magdalena Gorzkowska – archeolog, muzealnik i zapalona zielarka. Łącząc pasję archeologiczną i zielarską, odkrywa średniowieczną kuchnię i wykorzystywane w niej rośliny. Interesuje się ziołami, uwielbia je zbierać, sporządzać z nich pożyteczne remedia i smaczne przetwory, opowiadać o nich i zachęcać do ich stosowania.
Magdalena Gorzkowska, autorka bestsellerowych „Ziół. Jak zbierać, przetwarzać, stosować", powraca z drugim tomem poradnika poszerzonym dodatkowo o dział poświęcony nalewkom. To pozycja obowiązkowa dla wszystkich entuzjastów zdrowego stylu życia.
Strona slowianskisklep.com.pl korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Odrzuć