W dziale Kuchnia-natura-zdrowie znajdą się książki poświęcone wszystkim wspomnianym aspektom.
Słowiańskie kulinaria wzbudzają duże zainteresowanie, zarówno badaczy tematu, odtwórców rekonstrukcyjnych, jak i wszystkich chcących samodzielnie ugotować potrawy według dawnych metod i przepisów, bazując na produktach, jakie mogły być dostępne w okresie wczesnego średniowiecza.
Równolegle znajdą się tu też publikacje związane z naturą i naturoterapią, ziołami i ziołolecznictwem, zdrowiem i urodą. Wszak obok kulinarnych możliwości wykorzystania darów przyrody, istnieją sprawdzone metody dbania o zdrowie i urodę, po które warto sięgnąć.
- Brak w magazynie
- Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Literatura naukowa i popularnonaukowa na temat Słowiańszczyzny
Chwasty w uprawach roślinnych w pradziejach i wczesnym średniowieczu – Maria Lityńska‐Zając
- Zestawienie znalezisk ze stanowisk archeologicznych na podstawie danych z literatury archeobotanicznej i badań własnych Autorki. Stara się ona prześledzić rozwój zbiorowisk chwastów polnych w pradziejach i wczesnym średniowieczu na terenie ziem polskich. Praca zawiera obszerny katalog. Dostępny jest dodruk książki w miękkiej oprawie.
- Dowiedz się więcej
- Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Literatura naukowa i popularnonaukowa na temat Słowiańszczyzny
Chwasty w uprawach roślinnych w pradziejach i wczesnym średniowieczu – Maria Lityńska‐Zając dodruk
- 32,00zł
- Dodruk 2022 w miękkiej oprawie. Zestawienie znalezisk ze stanowisk archeologicznych na podstawie danych z literatury archeobotanicznej i badań własnych Autorki. Stara się ona prześledzić rozwój zbiorowisk chwastów polnych w pradziejach i wczesnym średniowieczu na terenie ziem polskich. Praca zawiera obszerny katalog.
- Dodaj do koszyka
- Brak w magazynie
- Bestsellery - Najbardziej popularne produkty, Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Literatura naukowa i popularnonaukowa na temat Słowiańszczyzny
Dzika kuchnia – Łukasz Łuczaj
- Książka to praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele innych. Gdzie szukać? Jak rozpoznać? Które części rośliny są jadalne? W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi,…
- Dowiedz się więcej
- Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Literatura naukowa i popularnonaukowa na temat Słowiańszczyzny, Odtwórstwo historyczne Słowian
Jedzenie i picie w średniowieczu – Ernst Schubert
- 58,00zł
- Jedzenie i picie jako integralna część historii społecznej? Rozczaruję Was od razu, szanowni Czytelnicy, zanim później sami poczujecie się oszukani. W mojej książce nie znajdziecie średniowiecznych przepisów kulinarnych. Wynika to z doświadczenia, które dzielę z moimi kolegami. „Mediewiści z Ameryki Północnej, którzy od wielu lat badają średniowieczne przyjemności kulinarne, zapewniają wciąż, że w przypadku niewielu polecanych wówczas potraw życzyć można…
- Dodaj do koszyka
- Brak w magazynie
- Bestsellery - Najbardziej popularne produkty, Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Literatura naukowa i popularnonaukowa na temat Słowiańszczyzny, Odtwórstwo historyczne Słowian
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków – Hanna Lis, Paweł Lis
- Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!
- Dowiedz się więcej
- Bestsellery - Najbardziej popularne produkty, Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Literatura naukowa i popularnonaukowa na temat Słowiańszczyzny, Nowości wydawnicze o tematyce słowiańskiej, Odtwórstwo historyczne Słowian
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2023 – Hanna Lis, Paweł Lis
- 99,99zł
- Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!
- Dodaj do koszyka
- Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Literatura naukowa i popularnonaukowa na temat Słowiańszczyzny
Kulturowy obraz uczty – Jolanta Bujak-Lechowicz (red.)
- 24,00zł
- Obraz uczty to zagadnienie interesujące i ważne we współczesnym dyskursie naukowym, gdyż znajduje on przełożenie na wiele aspektów kulturowych (językowych, literackich, socjologicznych, historycznych), a ten fakt potwierdzają zarówno tematy prac składających się na przedstawiony zbiór artykułów, jak też wiele już wcześniej opublikowanych prac i monografii.
- Dodaj do koszyka
- Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Literatura naukowa i popularnonaukowa na temat Słowiańszczyzny
Ludowa medycyna Pomorza – Maciej Kwaśkiewicz
- 20,00zł
- Opatrzona ilustracjami książka stanowiąca zbiór ludowych zwyczajów i przesądów związanych z medycyną. Na okładce czytamy: "Część z nich to zabobony, inne mogą mieć uzasadnienie w praktyce lekarskiej. Wiele z nich stosujemy w życiu codziennym, nie zdając sobie sprawy z ich magicznego charakteru". Zachęcamy Czytelników do zweryfikowania własnych poglądów na medycynę ludową. Być może przekonają się Państwo, że znane Wam domowe…
- Dodaj do koszyka
- Brak w magazynie
- Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian
Piękni z natury. Ziołowa pielęgnacja Twojej skóry – Nina Bojarska
- 39,90zł
- Czytając książkę dowiesz się: Gdzie zbierać zioła? Jakie są właściwości kosmetyczne poszczególnych ziół? Jaka jest historia opisanych w książce ziół? Autorka podaje sposoby na samodzielne wykonanie w domu naturalnych kosmetyków. Recepturom towarzyszą zdjęcia przedstawiające konkretne wytwory. Dzięki poradnikowi każdy będzie mógł wprowadzić w swoje życie zdrowe nawyki.
- Dowiedz się więcej
- Brak w magazynie
- Bestsellery - Najbardziej popularne produkty, Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Literatura naukowa i popularnonaukowa na temat Słowiańszczyzny, Odtwórstwo historyczne Słowian, Wikingowie: Wierzenia, Książki
Słowianie i wikingowie przy stole – Małgorzata Krasna-Korycińska
- "...stół ich nigdy nie jest pusty, nigdy bez nakrycia (...) Stół zawsze tam jest pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia, a po zebraniu jednego zastawia się co innego" pisał Herbord o Pomorzanach. Wskazał on na cechę charakterystyczną dla Słowian – tak, lubimy jeść! "...nakrycia przykrywa się czystą chustą w oczekiwaniu na biesiadnika. O jakiejkolwiek porze chcą się posilić,…
- Dowiedz się więcej
- Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian
Zdrowi z natury. Lecznicza moc ziół i kuchni roślinnej – Nina Bojarska, Damian Bojarski
- 39,90zł
- „Zdrowi z natury. Lecznicza moc ziół i kuchni roślinnej” to bogato ilustrowane kompendium zawierające informacje o tym, jak odpowiedni sposób odżywiania i lecznicza siła ziół wpływają na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Książka zawiera opisy 40 ziół wraz z przykładami ich zastosowania zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce.
- Dodaj do koszyka
- Książki o Słowianach, Kuchnia i zdrowie Słowian, Odtwórstwo historyczne Słowian
Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować – Magdalena Gorzkowska
- 54,90zł
- Magdalena Gorzkowska – archeolog, muzealnik i zapalona zielarka. Łącząc pasję archeologiczną i zielarską, odkrywa średniowieczną kuchnię i wykorzystywane w niej rośliny. Interesuje się ziołami, uwielbia je zbierać, sporządzać z nich pożyteczne remedia i smaczne przetwory, opowiadać o nich i zachęcać do ich stosowania.
- Dodaj do koszyka