Strona slowianskisklep.com.pl korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Odrzuć
W ramach niniejszej publikacji zrekonstruowano naturalne i antropogeniczne przemiany szaty roślinnej w późnym glacjale (vistulianie) i holocenie w oparciu o badania przeprowadzone w rejonie Lubska i Sulechowa. (...) Wskazano na ograniczony przestrzennie i zróżnicowany charakter ingerencji w środowisko grup osadniczych w obu regionach oraz mniejszą jej intensywność, niż w pozostałych częściach Wielkopolski.
Czyli co jedli i pili Słowianie w świetle źródeł historycznych i archeologicznych do XII wieku Niniejsza praca ma na celu zaprezentowanie kultury kulinarnej Słowian. Obraz gospodarki żywnościowej okresu wczesnego średniowiecza zawiera w sobie nie tylko sam pokarm, ale również istotę gospodarki rolnej, hodowli zwierząt, eksploatacji środowiska naturalnego, narzędzia, naczynia, itp. Przedstawienie tego typu elementów kultury społecznej pozwala zrozumieć realia epoki…