W ramach niniejszej publikacji zrekonstruowano naturalne i antropogeniczne przemiany szaty roślinnej w późnym glacjale (vistulianie) i holocenie w oparciu o badania przeprowadzone w rejonie Lubska i Sulechowa. (...) Wskazano na ograniczony przestrzennie i zróżnicowany charakter ingerencji w środowisko grup osadniczych w obu regionach oraz mniejszą jej intensywność, niż w pozostałych częściach Wielkopolski.
Czyli co jedli i pili Słowianie w świetle źródeł historycznych i archeologicznych do XII wieku Niniejsza praca ma na celu zaprezentowanie kultury kulinarnej Słowian. Obraz gospodarki żywnościowej okresu wczesnego średniowiecza zawiera w sobie nie tylko sam pokarm, ale również istotę gospodarki rolnej, hodowli zwierząt, eksploatacji środowiska naturalnego, narzędzia, naczynia, itp. Przedstawienie tego typu elementów kultury społecznej pozwala zrozumieć realia epoki…
Strona slowianskisklep.com.pl korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Odrzuć