Strona slowianskisklep.com.pl korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Odrzuć
Czyli co jedli i pili Słowianie w świetle źródeł historycznych i archeologicznych do XII wieku Niniejsza praca ma na celu zaprezentowanie kultury kulinarnej Słowian. Obraz gospodarki żywnościowej okresu wczesnego średniowiecza zawiera w sobie nie tylko sam pokarm, ale również istotę gospodarki rolnej, hodowli zwierząt, eksploatacji środowiska naturalnego, narzędzia, naczynia, itp. Przedstawienie tego typu elementów kultury społecznej pozwala zrozumieć realia epoki…
"Bywa tak, że podczas badań wykopaliskowych rozpoznane zostają stanowiska niezwykle ważne dla nauki, pozwalające rzucić nowe spojrzenie na prahistorię danego regionu i na zweryfikowanie, czy też poszerzenie dotychczasowych względem niego ustaleń. Pojawiają się niezwykle bogate i interesujące źródła, które poddane drobiazgowej analizie prowokują badaczy do zadania szerokiego zestawu pytań i formułowania nowatorskich względem tych źródeł hipotez. Tak było i tym…
Publikacja "Wrocław Gród na ostrowie Tumskim we wczesnym średniowieczu" śledzi losy tytułowego grodu od momentu powstania około połowy X w. po schyłek świetności w 1 poł. XIII w. W książce podjęto próbę wyjaśnienia genezy założenia obronnego na odrzańskiej wyspie tumskiej. Seria: Origines Polonorum, tom XVIII